Azilul de batrani este o buna optiune pentru persoanele varstnice?
Din anii 1990 pana in zilele noastre, speranta de viata a romanilor a crescut considerabil, iar conform Eurostat, pana in 2060 vor fi mai multi varstnici decat persoane tinere, care vor avea nevoie de ingrijire, atentie si sprijin.
Adesea, in familie se evita discutiile legate de azilurile de batrani pentru internarea parintilor sau a bunicilor, dar o astfel de optiune merita a fi luata in calcul daca persoana in etate nu se mai poate ingriji singura, din motive psihologice sau fizice, uita sa isi administreze medicamentele, nu interactioneaza cu nimeni, se accidenteaza sau este imobila.
Internarea la un camin de batrani, cum este CasaNur: azil de batrani in Timisoara, este indicata mai ales in cazurile in care persoana varstnica nu poate locui cu rudele apropiate, dat fiind programul incarcat sau distanta.
Aceasta hotarare este una grea si nu de putine ori apare sentimentul de vinovatie, insa decizia trebuie sa ia in calcul in principal sanatatea si bunastarea persoanei in varsta. Sa nu uitam ca acestia au nevoie de atentie si dragoste, dar si de ajutor, pe care, din diverse motive, nu putem sa il oferim.
Cautarea unui azil de batrani potrivit nu este deloc usoara
Daca ai luat decizia ca parintele sau bunicii sa fie internati la un azil de batrani, alegerea unuia potrivit poate fi o misiune complicata. La o simpla cautare online vei gasi o multime de astfel de camine pentru batrani, ce ofera o gama variata de servicii, iar toate ofera garantia calitatii si a confortului.
In primul rand, batranii trebuie sa se simta ca acasa, sa uite de problemele pe care le au si sa fie ajutati constant pentru a-si administra medicatia si pentru igiena personala. Trebuie tratat cu delicatete subiectul mutarii la un camin de batrani, mai ales in functie de starea psihica si fizica a persoanei in etate.
De asemenea, nu trebuie uitate nici interactiunile cu persoanele cu aceeasi varsta si nici diferitele programe, menite sa le aduca batranilor zambetul pe buze.
Ce criterii trebuie sa iei in calcul atunci cand te afli in cautarea unui azil de batrani?
Dupa evaluarea necesitatii de a muta o persoana varstnica intr-un camin de batrani, locul ales trebuie sa corespunda tuturor exigentelor legate de personal, dotari, planul alimentar, conditiile de cazare, distanta si costul lunar.
Evaluarea unui azil de batrani trebuie sa se faca tinand cont de urmatoarele aspecte:
Cladirea – aici trebuie luate in calcul amplasamentul, curatenia, dotarea camerelor, existenta unei curti sau a unui spatiu verde;
• Serviciile asigurate – este foarte important sa existe activitati sociale, sa se faca in mod constant curatenie in camere, sa existe posibilitatea ca fiecare persoana varstnica sa isi creeze propriul program – ora de trezit, ora de masa, ora de culcare;
• Ingrijirea medicala – este foarte important sa existe o asistenta care sa administreze medicamentele, medici care sa gestioneze urgentele medicale, sa existe personal specializat pentru problemele mentale, etc.;
• Personalul – pentru ca un batran sa se simta acasa este foarte important ca personalul sa fie prietenos, sa interactioneze cu varstnicii intr-o maniera calda, sa existe un numar maxim de seniori alocati fiecarui angajat;
• Servirea mesei – este important ca meniul zilnic sa fie personalizat, in functie de regimul de care are nevoie seniorul, sa existe gustari intre mesele principale.
Necesitatea internarii intr-un azil de batrani este necesara in urmatoarele cazuri:
• Persoana in etate se afla in imposibilitatea de a-si asigura igiena personala;
• Se observa o ingrijire precara a locuintei si a curtii;
• Tratamentul medicamentos este neglijat;
• Persoana s-a izolat – nu mai are interactiune cu vecinii, rudele;
• Are probleme de echilibru – se observa vanatai multiple cauzate de cazaturi;
• Mananca putin sau deloc;
• Nu isi poate prepara hrana;
• Are o teama de a locui singur sau de a dormi singur.
Azilul de batrani trebuie sa il faca pe senior sa se simta bine emotional
Este stiut ca niciun serviciu de lux nu poate inlocui dragostea si atentia familiei, iar personalul de caminul de batrani stie foarte bine asta. Tocmai de aceea, este foarte important ca acestia sa creeze un ambient familial, placut, cu multiple programe sociale, care sa ii faca pe varstnici sa se simta utili.