Orice constructie, rezidentiala sau comerciala, isi datoreaza rezistenta si stabilitatea unui element esential: fundatiei. Aceasta are rolul de a prelua greutatea constructiei si de a o propaga trenului pe care este ridicata. Sunt situatii cand terenul este optim pentru a sustine greutatea unei cladiri. Sunt si situatii cand acesta nu ofera stabilitate proiectului.

Fundatiile realizate pe astfel de terenuri se numesc fundatii speciale. Ca proiectele gandite si construite pe astfel de soluri sa fie solide si rezistente se impune gasirea de solutii geotehnice incorporate.

Terenurile nisipoase, cele predispuse alunecarilor, solurile cu contexte hidro geologice nefavorabile ori cele situate in zone cu risc seismic pot fi exploatate in anumite conditii si, de obicei, acestea necesita executarea de fundatii speciale pentru a sustine constructii rezistente. 

Ce masuri se pot lua in cazul fundatiilor speciale?

Terenurile, aparent neprietenoase pentru sustinerea unor cladiri, pot fi optimizate, in acest sens. Pot fi consolidate si pregatite ca constructia executata sa fie una durabila.

Pentru a valorifica astfel de fundatii se impune colaborarea cu companii formate din echipe interdisciplinare ce analizeaza cu atentie particularitatile solului, detaliile legat de conditiile climatice, caracteristicile seismice zonale, aspectele geologice si hidrologice dar si elementele legate de structura constructiei ce va fi amplasata.

In urma unor studii amanuntite si a colaborari constante intre echipa geotehnica,  arhitectii si  proiectantii proiectului se intocmesc rapoarte amanuntite si se gasesc solutii pliabile in functie de particularitati.

O astfel de companie va furniza servicii complexe si acces la diferite tipuri de lucrari. Printre operatiunile realizate pentru fundatii speciale pot fi mentionate: 

• lucrari de sustinere ce pot include sprijiniri de berlineze, montare de pereti mulati, realizare de pereti din piloti forati, ancoraje si jet-groutinguri;
• executarea de fundatii indirecte si realizarea de lucrari de imbunatatire a terenului de fundare prin includerea de piloti forati si incluziuni rigide, jet-grouting, soil mixing sau coloane de balast;
• analize, rapoarte si lucrari de optimizare a proiectelor existente.

Ce utilaje si tehnologii sunt recomandate in realizarea fundatiilor speciale?

Un aspect important in realizarea cu succes a lucrarilor de realizare sau consolidarea fundatiilor speciale tine de includerea si utilizarea de utilaje si echipamente speciale.

Acestea sunt esentiale pentru executarea corecta si prompta a lucrarilor, dar si pentru buna organizare a santierului. Utilizarea noilor tehnologii va contribui la optimizarea timpului de executare a lucrarilor si va produce economii importante investitorului.

Sunt potrivite utilaje si echipamente ce pot fi asamblate si dezmembrate usor de specialisti, astfel nu se pierde timp cu transportarea, montarea, amplasarea si demontarea acestora in santier.

Utilajele integrate trebuie sa aiba impact minim asupra mediului si a sanatatii umane si trebuie sa respecte cele mai inalte standarde de calitate. In aceasta categorie pot fi mentionate echipamentele cu certificari ISO 9001, ISO 14001 si ISO 45001.

Realizarea de la zero a proiectelor ce necesita efectuarea de fundatii speciale sau finalizarea celor aflate in derulare pot fi cu adevarat provocatoare, insa cu parteneri de incredere si echipe de specialisti experimentate acestea pot fi, confortabil, duse la bun sfarsit.

Proiectele indraznete presupun atentie pentru detalii, implicarea unor companii bine cotate pe aceasta nisa, utilizarea de tehnologie moderna, multa rabdare, pasiune si dedicare. Toate terenurile ce necesita fundatii speciale pot deveni baze ale unei constructii solide. 

6 thoughts on “Ce sunt fundatiile speciale si cum trebuie valorificate?

  1. Mi-a placut foarte mult partea in care se vorbeste despre beneficiile folosirii tehnicilor de time blocking pentru a gestiona mai bine timpul si a evita procrastinarea. Este o metoda eficienta pe care cu siguranta o voi incerca!

  2. Articolul de pe netflash.ro despre cum sa-ti cresti eficienta in munca este foarte util si ofera sfaturi practice pe care le poti aplica imediat. Este important sa ne organizam timpul si sa ne concentram pe prioritatile noastre pentru a fi mai productivi.

  3. Recomand cu caldura acest articol tuturor celor interesati de subiectul abordat. Merita citit si meditat la informatiile prezentate.

  4. Este impresionant cat de bine documentat este acest articol. Autorul a adus argumente solide si studii relevante pentru a sustine punctele sale de vedere.

  5. Mi-a placut modul in care autorul a structurat articolul, facandu-l usor de urmarit si inteles. Am gasit raspunsuri la multe intrebari pe care le aveam legate de subiect.

  6. Articolul este foarte interesant si informativ. Am descoperit multe lucruri noi despre subiectul abordat si apreciez efortul autorului de a aduce aceste informatii la lumina.

Comments are closed.